torsdag 1 april 2010

Spelmissbruk

Idag läste jag en artikel i Linköpings posten som handlade om spelmissbruk. Äntligen tänkte jag när jag läste rubriken...äntligen uppmärksammas spelmissbruket. Det händer ju titt som tätt att media informerar om att narkotikamissbruk är ett bekymmer i vårt sammhälle, men det är sååå sällan som man nämner spelmissbruket.

Game Over är det enda stället som jag känner till i stan som behandlar spelmissbrukare och enligt artikeln har de visst väldigt bra resultat. När jag läste till Behandlingspedagog fick jag reda på att det är ca en tredjedel som blir drogfria efter en behandling och två tredjedelar tar återfall av drogen. Enligt Game Over så är två tredjedelar spelfria, iaf mellan ett till tre år efter behandlingen.

En sak jag tycker är lite konstigt är att man väldigt sällan benämner ordet beroende. Det finns är skilnad på missbruk och beroende. Missbruk kan vem som helst hamna i vid enstaka tillfällen, exempelvis vid skillsmässa. Har man ett alkoholmissbruk kan man fortsätta dricka kontrollerat när perioden är över, men i vissa fall kan det också övergå till ett beroende.
Har man ett beroende så kan man aldrig mer fortsätta dricka, för då hamnar man så småningom på bårhuset. Ett beroende är så mycket starkare än ett missbruk.

Har man ett beroende ska man enligt DSM IV ha minst tre av dessa kriterier;
1. Tolerans som kommer till utryck i antingen behov av större dos (mer än 50%) för samma effekt; eller påtagligt minskad effekt vid tillförsel av samma dos.
2. Abstinens, som kommer till uttryck i antingen för drogen specifika symtom vid avbruten tillförsel ; och/eller intag av drog, eller korstolerant drog, för att lindra/ ta bort symtom.
3. Intag av större mängd eller under längre tid än vad som avsågs ("kontrollförlust").
4. Varaktig önskan, eller misslyckande försök att minska/ kontrollera intag.
5. Betydande andel av livet ägnas åt att införskaffa, konsumera och hämta sig från användning av drogen.
6. Viktiga aktiviteter (socialt, yrkesmässigt, fritidsintressen) ges upp eller minskas på grund av groganvändningen.
7. Fortsatt droganvändning trots vetskap att den har orsakat eller förvärrat fysiska eller psykiska besvär av varaktig eller återkommande natur.
(Beroendetillstånd, Markus Heilig, 2007)

Människans hjärna är uppbyggd för att ge oss vår personlighet och våra känslor. Den ger oss medvetenhet och en jag- känsla, den minns saker och hjärnans viktigaste uppgift är att hjälpa oss i alla situationer så att vi överlever. Men när människan använder droger förstörs hjärnan successivt, minnet försämras, känslorna går inte längre att tolka eftersom de avtrubbas och förvirras, jaget förvandlas till en missbrukarperson och med tiden finns inte jaget längre. Drogen tar kontrollen över människan.

Det har ingen betudelse vilken drog man använder sig utav, den nedbrytande processen är den samma vid alkohol-, narkotika-, sex- och spelmissbruk (beroende).

Om jag nu återgår till artikeln som skrevs i Linköpings posten så står det med stor svart text; "I Sverige finns det cirka 125000 personer som är beroende, eller är så kallade "problemspelare", av dem är ungefär 35000 så pass spelberoende att de behöver någon form av stöd för att ta sig ur spelandet".
Kan ni förstå... 35000 svenskar sitter i klistret, deras ekonomi har spårat ur totalt, de har kanske separerat för att beroendet av spelen tagit över, kriminallitet kan blivit inblandat osv. Och trots det så uppmärksammas det inte särskillt ofta. Vi svenskar borde ta och se över hur våra medmänniskor mår lite oftare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar